Zastosowanie kwasów hydroksylowych w kosmetologii

  • 20.11.2017, 16:06
  • Grupa Tipmedia
Zastosowanie kwasów hydroksylowych w kosmetologii
Kwasy hydroksylowe, zwane także hydroksykwasami z chemicznego punktu widzenia należą do grupy związków chemicznych określanych mianem eksfolianów, których mechanizm działania prowadzi do złuszczania warstwy rogowej naskórka.

Czym są kwasy hydroksylowe?

Kwasy hydroksylowe, zwane także hydroksykwasami z chemicznego punktu widzenia należą do grupy związków chemicznych określanych mianem eksfolianów, których mechanizm działania prowadzi do złuszczania warstwy rogowej naskórka. Hydroksykwasy uczestniczą w procesach regulacji odnowy komórkowej skóry, poprawiają jej stan nawodnienia, pomagają w walce ze zmarszczkami i niedoskonałościami, a także redukują przebarwienia i stany zapalne w obrębie skóry. Nic więc dziwnego, że hydroksykwasy znalazły powszechne zastosowanie w kosmetologii, więcej na Dermozdrowi.

Klasyfikacja kwasów hydroksylowych wykorzystywanych w kosmetyce

Kwasy hydroksylowe stosowane do pielęgnacji skóry dzieli się ze względu na budowę chemiczną oraz mechanizm działania na cztery podstawowe grupy: kwasy alfa-hydroksylowe (AHA), kwasy owocowe BHA, czyli betahydroksylowe, kwasy lipohydroksylowe (LHA) oraz polihydroksylowe (PHA).

Pielęgnacja kwasami hydroksylowymi

Terapia z zastosowaniem kwasów owocowych powinna być integralną częścią procesu pielęgnacji skóry bez względu na wiek, rodzaj cery lub występujące schorzenia. Warto także podkreślić, iż preparaty z kwasami owocowymi znacząco zwiększają efektywność terapii innymi kosmetykami oraz lekami, gdyż w odpowiedni sposób przygotowują skórę, ułatwiając penetrację składników aktywnych w jej głąb. Kwasy hydroksylowe wykorzystuje się nie tylko na skórę twarzy. Są one bowiem powszechnie stosowane na bardzo przesuszone oraz zrogowaciałe partie ciała, w szczególności na łokcie, kolana oraz stopy. Inne artykuły o pielęgnacji skóry znaleźć można w serwisie http://dermozdrowi.pl/jak-kwasy-bha-wplywaja-na-skore/.

Kwasy BHA w kosmetyce

Kwasy BHA stosowane w kosmetologii mają jednego głównego przedstawiciela, którym jest kwas salicylowy. Jest to związek pochodzenia naturalnego, występujący w dużych ilościach w korze wierzby. Kwas salicylowy dzięki właściwościom lipofilowym ma zdolność do przenikania przez warstwę łojową, czyli sebum, tym samym wnika w głąb porów i mieszków włosowych oczyszczając je. Efektem tego jest odblokowanie porów, a co za tym idzie redukcja zaskórników i zapobieganie powstawania wyprysków.

Podstawowym działaniem kwasu salicylowego jest jednak usuwanie warstwy zrogowaciałych komórek naskórka wskutek działania złuszczającego, będącego następstwem zdolności do rozluźniania połączeń międzykomórkowych. Krem z kwasami BHA,  a więc z kwasem salicylowym będzie także wykazywać działanie przeciwzapalne, zatem idealnie sprawdzi się w przypadku istniejących podrażnień i stanów zapalnych skóry.

Terapia z wykorzystaniem kwasów hydroksylowych jest polecana do każdego rodzaju skóry, bez względu na wiek oraz płeć. Niejednokrotnie okazuje się zbawienna w wielu poważnych schorzeniach skóry, takich jak trądzik czy łuszczyca. Dzięki kosmetykom bogatym w kasy hydroksylowe możliwa staje się poprawa kondycji skóry, redukcja zanieczyszczeń,  właściwe nawilżenie oraz widoczne odmłodzenie, czegóż można chcieć więcej od preparatów pielęgnacyjnych?!

 

Artykuł sponsorowany

Grupa Tipmedia
Podziel się:

Pozostałe